Jonathan Mutebwa, "Mr. T", verheugt zich op sterk bezette T-Meeting

Nieuwsbericht van: 12 mei 2014


Atletiekminnend Tilburg kijkt uit naar tweede Pinksterdag, maandag 9 juni. Dan staat bij A.V. Attila voor de vierde keer de T-Meeting op het programma (aanvang 12.00 uur). In de afgelopen drie jaren heeft deze wedstrijd bewezen een aanwinst op de atletiekkalender te zijn. Vele nationale toppers komen naar de snelle Mondo-baan in Tilburg om mooie prestaties neer te zetten.

 

Tot de toppers op de T-Meeting behoort zeker de 21-jarige Jonathan Mutebwa uit Eindhoven. Hij won in de afgelopen twee edities van de T-Meeting telkens de 100 meter, het onderdeel dat wel het koningsnummer genoemd mag worden. Daarom, en ook door enige uiterlijke gelijkenis met het breedgeschouderde lid van het A-team (voor de iets oudere tv-kijkers), kreeg Jonathan de koosnaam Mr. T aangemeten.

 

Op zijn thuisbaan, het Eef Kamerbeek atletiekcentrum in Eindhoven, vertelt Jonathan graag en enthousiast over zichzelf en over de T-Meeting.

 

 

Wie is Jonathan Mutebwa ?
“Mijn ouders komen uit Congo, ikzelf ben geboren in Antwerpen, maar sinds ik een half jaar oud was woon ik in Eindhoven. Ik studeer HBO fysiotherapie. Mijn studie staat voor mij voorop, maar ik krijg van de school wel medewerking om ook voldoende te kunnen trainen: ik doe 7 tot 8 trainingen per week. Momenteel loop ik 2 ochtenden per week stage in een fysiotherapiepraktijk. Ik wil graag mijn studie in een vlot tempo afronden. Daarna kan ik hopelijk alles op mijn sportcarrière zetten.”

 

Hoe ben je zo’n goede atleet geworden ?
“Als klein jongetje voetbalde ik, ik was keeper en hoefde niet veel te lopen! Ik had astma. Ik ben met atletiek begonnen als A-pupil, toen was ik 10 jaar oud. Door de atletiek kreeg ik een betere conditie en was ik na een paar jaar van de astma af. Later werd ik geselecteerd voor landelijke trainingen. Een topjaar voor mij was 2010. Toen werd ik bij de B-junioren Nederlands kampioen op de 60 meter indoor en later dat jaar ook kampioen op de 100 meter. Mijn tijd was toen 10.81. Helaas raakte ik in 2011 bijna het hele seizoen geblesseerd, maar in 2012 had ik mijn oude niveau terug.

In 2013 deed ik mee aan het NK in Amsterdam; de 100 meter finale heb ik toen net gemist.

Mijn huidige PR’s heb ik gelopen in 2012: 10.76 op de 100m en 21.84 op de 200m.”

 

Hoe sta je er dit jaar voor ?
“Ik ben net teruggekeerd van het jaarlijkse trainingskamp van mijn club Eindhoven Atletiek in Portugal. Koen van Erve van Attila was daar trouwens ook bij. Het was heel lekker weer daar, elke dag 25 graden, en we hebben goed getraind, vooral veel op inhoud zoals dat heet. Nu ik terug ben train ik meer op snelheid, gericht op het wedstrijdseizoen. Mijn lichaam moet zich wel even aanpassen aan het Nederlandse weer! Daarom doe ik aan de eerste baancircuit wedstrijd in Lisse nog niet mee. Wel loop ik op 17 mei in Hoorn, op 25 mei een competitiewedstrijd (in dezelfde poule als Attila), en op 29 mei de Harry Schulting Games in Vught.”

 

En dan de T-Meeting bij Attila, wat heb je daar eigenlijk mee ?
“In 2011 was de eerste T-Meeting en heb ik meteen meegedaan. Waarom? Omdat het vanuit Eindhoven lekker dichtbij is, en het kwam ook doordat ik Koen van Erve (van Attila) al kende van de selectietrainingen. Sinds die eerste keer staat de T-Meeting vast op mijn kalender. Het bijzondere van de T-Meeting is voor mij dat bij deze wedstrijd alles ten dienste van de atleet staat, zoals de organisatie zelf ook claimt. Bijvoorbeeld: op de 100 meter worden ook je tussentijden op 30 en 60 meter exact gemeten. Die tussentijden kun je samen met je trainer analyseren, daar heb je echt wat aan. Verder is het bij de T-Meeting zo geregeld dat de 100 meter, afhankelijk van de windrichting, op het andere rechte eind van de baan kan worden gelopen. Deze wind-mee-garantie en de tussentijdmeting zijn dingen die geen andere wedstrijd in Nederland biedt. Natuurlijk is de snelle Mondo baan van Attila ook nog een belangrijk pluspunt. Ik verwacht op 9 juni trouwens een extra sterk deelnemersveld ten opzichte van de vorige jaren, want de concurrerende wedstrijd in Hulst is van de kalender weggevallen. Het zou mooi zijn als ik ondanks extra tegenstand toch weer de 100 meter zou kunnen winnen! Ik heb er veel zin in, ik kijk ernaar uit. Vanuit Eindhoven Atletiek gaan we altijd met een groep van circa 12 sprinters en sprintsters naar de T-Meeting toe. Tot nu toe is het er ook altijd goed weer geweest, en hopelijk is dat op 9 juni weer zo.”

 

De afgelopen jaren had Jonathan trouwens ook al genoeg tegenstand voor spannende races bij de T-Meeting. Hij weet het nog heel precies: “In 2012 won ik de 100 meter voor Paul Robers en Koen van Erve, en waren onze onderlinge verschillen maar tweehonderdste seconde. En in 2013 was de uitslag exact hetzelfde!”

 

Tenslotte: kijk eens wat verder vooruit, wat zijn je doelen ?
Jonathan heeft dat aardig op een rijtje: “Mijn doelen voor dit seizoen zijn blessurevrij blijven, op de NK de 100 meter finale halen, en mijn PR verbeteren tot rond de 10.60. En volgend jaar wil ik verder doorbouwen aan mijn snelheid en mijn PR verbeteren tot circa 10.50, want dat zal vermoedelijk de limiet zijn voor deelname aan de EK onder 23 jaar die in juli 2015 wordt gehouden in Tallinn (Estland). Dat is voorlopig mijn hoofddoel.”

 

Bij de T-Meeting op 9 juni zullen we een eerste indicatie krijgen of Jonathan op koers ligt. Komt allen !

 

door Michel van Eijkelenburg


Sponsoren